Френският президент Еманюел Макрон превърна в закон изключително непопулярната пенсионна реформа на своето правителство, която повишава пенсионна възраст от 62 на 64 години, съобщава БиБиСи. Това се случи часове след като висшият конституционен съвет на Франция одобри промяната.

Конституционният съвет отхвърли призивите на опозицията за референдум, но също така зачеркна някои аспекти на реформите, позовавайки се на законови пропуски. След решението на Съвета протестиращите подпалиха Париж и издигнаха барикади. 112 души бяха арестувани.

Профсъюзите обещаха да продължат да се противопоставят на реформите и призоваха работниците във Франция да се върнат по улиците на 1 май.

Президентът Макрон твърди, че реформата е от съществено значение за предотвратяване на колапса на пенсионната система. През март правителството използва специално конституционно правомощие, за да наложи промените без гласуване.

Той подписа реформата и я превърна в закона в ранните часове на сутринта. Министърът на труда Оливие Дюсопт заяви, че очаква реформата да влезе в сила до началото на септември.

Франция утвърди пенсионирането на 64 години

Франция утвърди пенсионирането на 64 години

Конституционният съд се произнесе по темата, довела до протести в последните месеци