Президентът на Франция Емануел Макрон е убеден, че място за дипломация по отношение на украинската криза има, въпреки признаците за потенциална война. Самостоятелният френски подход е в разрез с историческата геополитическа традиция на Франция след Втората световна война да следва САЩ, пише AP.

Планират се разговори между президентите на Франция и Русия в петък, а тази сряда в Елисейския дворец са се провели разговори между руски, украински, германски и френски съветници. Очаква се разговори да бъдат проведени отново след две седмици.

Решението идва на фона на вътрешнополитическите процеси в страната и кампанията за президентските избори през април, където националистите доминират в определянето на дневния ред, евентуална война в Украйна може повлияе на провеждането на изборите.

Макрон: Преговори с Русия са необходими за намаляване на напрежението в Европа

Макрон: Преговори с Русия са необходими за намаляване на напрежението в Европа

Нивото на напрежение е високо, но "стратегията на диалога винаги дава плодове"

Експерти изразяват съмнение, че този дипломатически сондаж би могъл да възпре Руска инвазия в Украйна, но и усложнява усилията на САЩ и НАТО за изразяване на твърд фронт срещу Русия, посочва още AP.

Говорителят на френското правителство Габриел Атал е посочил, че разговорите между президентите на Франция и Русия имат две цели - "да продължи диалогът", но и да се окаже давление над Русия да изясни целта си с маневрите край украинската граница.

Москва отрича да планира нападение, но е преместила близо 100 000 войници до украинската граница и провежда военни учения на множество места и в Беларус.

Президентът Макрон "е в центъра на усилията за деескалация на напрежението", заявява Атал и информира, че се планират разговори и с украинския президент Володимир Зеленски.

Макрон зове Европа да се въоръжи, за да запази независимостта си

Макрон зове Европа да се въоръжи, за да запази независимостта си

Френският президент иска механизъм за отговор на политическите вълнения, тероризма, кибератаките и незаконната миграция

AP цитира мнението на френския експерт по геополитика Доминик Моизи, който казва, че Макрон се опитва "да рестартира отношенията между Франция и Русия и да го направи въз основа на комбинация от откритост и твърдост... Това е много похвално, но проработи ли? Ще работи ли този път? Това е предизвикателството."

Президентът Макрон изразява позитивно мнение за възобновените преговори между САЩ и Русия през последните седмици, но и че не вижда конкретни резултати. "Дискусиите с Русия са винаги трудни" отбелязва той. Френският президент вече изрази мнение, че дипломатическите разговори няма да попречат на текущите преговори между САЩ, НАТО и Русия.

"Всеки от тези канали трябва да бъде използвани до края, за да върнем Русия в процес на деескалация, за да получим гаранции и да ни позволи да изградим нов европейски ред за сигурност и стабилност", каза той тази седмица.

Макрон и Шолц призовават за деескалация в Украйна

Макрон и Шолц призовават за деескалация в Украйна

Макрон ще говори с Путин в петък