Френският президент Еманюел Макрон обяви, че терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава") е изправена пред пълно военно поражение в Ирак и Сирия до няколко месеца, но предупреди, че битката срещу джихадизма ще продължи, съобщава "Франс прес".

Той е говорил, след като сирийски войски и присъдружни им милиции влязоха в град Албу Камал, разположен на иракската граница, приближавайки се до прогонването на джихадистите от тяхната последна градска крепост в Сирия, след като загубиха градовете Дейр ез Зор, Маядин и Ракка, който бяха обявили за своя столица.

Сирийската армия обкръжи последната крепост на ДАЕШ в Албу Камал

Сирийската армия обкръжи последната крепост на ДАЕШ в Албу Камал

В Ирак те продължават да контролира само малкият град Рава

"Спечелихме в Ракка и през следващите седмици и месеци, сигурен съм, ще успеем да постигнем пълна военна победа на иракско-сирийския театър", изтъкна Макрон пред френски военноморски военнослужещи, разположени в Абу Даби за войната срещу ДАЕШ.

"Ала това няма да е краят на тази борба. Дългосрочната стабилизация и борбата с терористичните групировки ще бъдат незаменимо допълнение към приобщаващото и плуралистично политическо решение, което искаме да видим в региона", допълнил Макрон.

Макрон беше в столицата на Обединените арабски емирства за откриването на "Лувъра" в Абу Даби - първия музей, който носи известната марка извън Франция, което той приветства като "мост между цивилизациите" и религиите.