Френският президент Еманюел Макрон се надява да се справи с редицата неприятности, пред които се изправи през 16-месечното си президентство и да възобнови усилията си за икономическа реформа с реорганизиране на кабинета и правителството, съобщава "Ройтерс".

Макрон е принуден да действа след изненадващото оттегляне на бившия министър по екология Никола Хюло, който обясни, че се е отчаял от кухи ангажименти по отношение на политиката в екологията.

Часове преди заседание на кабинета министърът на спорта Лаура Флесел заяви, че се оттегля от правителството по лични причини. "Аз ще продължа да бъда вярна част от екипа на президента и премиера, на чиято решителност се възхищавам и чиито ценности и патриотизъм споделям", коментира Флесел, бивш олимпийски шампион по фехтовка и един от най-популярните министри на Макрон.

През по-голямата част от първата си година във властта, Макрон, който е бивш инвестиционен банкер, изглежда недосегаем, уверен в себе си и незабелязващ намаляващата си популярност, докато с бизнес ефективност прокарва благоприятни за инвеститорите реформи.

Напоследък обаче Макрон изглежда по-уязвим, икономическият растеж е по-бавен от прогнозите, а гласоподавателите стават нетърпеливи заради монархическия му стил и остър език.

"Това не трябваше да се случва с този президент. Той обеща да бъде дързък в реформите, ефективен при упражняване на властта и да е въплъщение на достойнството. През първите месеци обещанието беше спазено, но сега всичко върви много грешно", коментира Le Figaro.

Гласоподавателите, обикновено консервативни пенсионери и работници с ниски доходи, се оплакват че политиката на президента е в полза на големия бизнес и богатите и не изпълнява обещанията си.

Социологическо проучване показа, че само 31% от респондентите са доволни от представянето му, а подкрепата за него ерозира сред всички възрасти, както и сред левите и десните избиратели.

Представянето му е по-ниско и от това на Франсоа Оланд, който става толкова непопулярен, че е първият президент на Петата република, който не се кандидатира за преизбиране.

"Това е нещо като нулева година за Макрон, дори популярността му започва отново от нула. Всичко трябва да се възстанови", коментира Филип Моро Шевроле.

В рядък момент на смирение Макрон призна предизвикателствата на работата си пред клас млади ученици: "Има дни, които са лесни и други, които не са."