Френският президент Еманюел Макрон се опитва да докаже, че е действително приятелски настроен към зелените политики, отбелязва "Асошиейтед прес".

Неговата центристка партия се бори да очарова избирателите преди евроизборите във Франция в неделя. Макрон беше домакин днес на заседание на нов орган, наречен "Съвет за защита на околната среда", моделиран по начина, по който той се справя с националната сигурност.

Той заяви: "Вече не е време за думи... Трябва да вземаме решения." Той разпоредил на правителството си да оцени политиките, свързани с околната среда и новия орган да излезе с нови идеи до юли, снабдявайки ги със зелени политики, пълни с насоки за действие.

Макрон се противопостави на американския президент Доналд Тръмп относно необходимостта от борба с климатичните промени, но е подложен на критики от активисти и избиратели, които твърдят, че всъщност не върши достатъчно, за да защити околната среда.

Критици отхвърлиха днешната среща като "зелено промиване" или препакетиране на политиките с приятелски към околната среда език.

Междувременно други твърдят, че политиката на Макрон по отношение на климата отива твърде далеч, включително много протестиращи зад движението на жълтите жилетки във Франция.