По-късно в неделя френският президент Емануел Макрон ще бъде домакин на вечеря в Париж с президента на Украйна Володимир Зеленски, по време на която Франция ще потвърди военната и хуманитарната си подкрепа за Украйна.

Това съобщиха за АФП от Елисейския дворец.

Украинският президент Володимир Зеленски ще направи изненадващо посещение в Париж за разговори с френския президент Емануел Макрон в неделя вечерта

Така Зеленски ще удължи европейската си обиколка с няколко спирки.

Визитата на украинския президент на Стария континент предизвика нови обещания за допълнителна военна подкрепа, докато страната му се подготвя за контраофанзива срещу руските окупационни сили.

Кабинетът на Макрон обяви парижкия етап от пътуването на Зеленски, а Франция изпрати самолет, който да прибере Зеленски от Германия, където той се срещна с канцлера Олаф Шолц по-рано в неделя.

Совалката на Зеленски продължава в Париж

Совалката на Зеленски продължава в Париж

След Германия и Италия

От канцеларията на Макрон съобщиха, че двамата лидери ще разговарят по време на вечеря и че Макрон ще "потвърди непоколебимата подкрепа на Франция и Европа за възстановяване на законните права на Украйна и за защита на нейните основополагащи интереси.

Припомняме, че на съвместния брифинг с канцлера Олаф Шолц Зеленски заяви, че работи за коалиция за даване на Украйна на модерни изтребители.

Отдавна украински политици, сред тях и Зеленски, искат от западните съюзници военната помощ да включва и изтребители, за да може очакваната украинска офанзива да се осъществи и на относително равна основа, тъй като Русия има превес в небето.

До този момент западната помощ включва системи за противовъздушна охрана, муниции, системи за артилерийска поддръжка, танкове, бойни машини на пехотата, обучение, разузнаване и други.