Западът трябва да обмисли как да отговори на нуждата на Русия от гаранции за сигурност, ако президентът Владимир Путин се съгласи на преговори за прекратяване на войната в Украйна. Това каза френският президент Еманюел Макрон в изявление, излъчено в събота, съобщи "Ройтерс".

В интервю за френската телевизия TF1, записано по време на държавното му посещение в Съединените щати миналата седмица, Макрон каза, че Европа трябва да подготви бъдещата си архитектура за сигурност.

Макрон заяви още, че Европа трябва да отговори на страха на Путин, че "НАТО идва точно пред вратите му" заради разполагането на оръжия, които биха могли да застрашат Русия, докато Европа се грижи за своята бъдеща сигурност.

Русия съветва Франция първо да създаде трибунал за собствените си престъпления

Русия съветва Франция първо да създаде трибунал за собствените си престъпления

Москва е възмутена, че Париж продължава да си затваря очите за беззаконието на киевския режим

Припомняме, че Москва е възмутена от намерението на Франция за създаване на трибунал за разследване на "руската агресия". 

"Ние сме възмутени от изявлението на френското министерство на външните работи относно плановете за създаване на специален трибунал "за престъпленията на руската агресия". Освен че се опитват да ангажират Международния наказателен съд, западните страни решиха да насърчат идеята за създаване на друга, чисто политизирана "съдебна" власт, която всъщност няма нищо общо с правосъдието", възмущават се от руското ведомство.

"По някаква причина Париж продължава да си затваря очите за осемгодишното беззаконие на киевския режим спрямо жителите на Донбас, които продължават да умират всеки ден при артилерийски и ракетни атаки", добавят от министерството.

Руското външно министерство изтъква и че сегашният опит на западните страни да създадат набързо "квазисъдебен механизъм" е още един пример за политиката на двойни стандарти на Запада.

Русия е с нова тактика в Украйна

Русия е с нова тактика в Украйна

Чака големия студ, за да удари отново

Руската федерация леко промени тактиката си по отношение на ударите в Украйна.

Противникът чака температурите в страната да паднат до около -10 градуса през нощта, за да замрази хората, заяви Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската канцелария на Володимир Зеленски, пред руската журналистка Юлия Латинина.

Според него планът на Руската федерация е "абсолютно канибалски".