Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че популизмът се разпространява в цяла Европа като болест, с която европейците трябва да се борят по-енергично, вместо да критикуват действията на проевропейски правителства като неговото, съобщава "Ройтерс".

40-годишният френски държавен глава е подложен на натиск у дома заради неприемането на мигрантския кораб Aquarius, който крайнодесният италиански вътрешен министър Матео Салвини не допусна да акостира на италианските пристанища, предизвиквайки война на думи между Париж и Рим.

Салвини твърдо зад предложението за преброяване на циганите в Италия

Салвини твърдо зад предложението за преброяване на циганите в Италия

Вчера бежанците, днес ромите, утре стрелба срещу всички

По време на посещение в Бретан, в който има силни проевропейски настроения, Макрон призова коментаторите да се борят срещу онези, които "мразят Европа", вместо да го нападат.

"Можете да ги видите да се разпространяват като проказа в цяла Европа, в страни, където смятахме, че ще бъде невъзможно да ги видим отново, в съседни страни", коментира Макрон.

"Те казват най-лошите неща, а ние започваме да свикваме с това. Те правят провокации, а никой не е ужасен от това", добави той.

Макрон се оправда пред Конте: Не съм искал да обидя Италия

Макрон се оправда пред Конте: Не съм искал да обидя Италия

Конте потвърди плановете си да се срещне с президента на Франция

Спорът между Париж и Рим за съдбата на Aquarius, кораб с повече от 600 мигранти на борда, включително жени и деца, въвлече папа Франциск и пося разделение в цяла Европа, обтягайки отношенията в крехката коалиция на германския канцлер Ангела Меркел.

"Ние обвиняваме европейците, че не са точно такива, каквито бихме искали да бъдат, а забравяме да заклеймим онези, които вече не са като нас, онези, които мразят Европа и прокарват плановете си", подчерта Макрон.

"Ние свикнахме с крайностите в страни, които в продължение на години бяха проевропейски като нас, като по този въпрос нашите бизнес, журналистически и политически елити имат огромна отговорност", добави френският държавен глава.

Още чакаме извинение от Франция, натърти Италия

Още чакаме извинение от Франция, натърти Италия

Макрон е телефонирал на Конте в четвъртък