Малайзия обяви, че ще предаде тялото на убития полубрат на вожда на Северна Корея след преговори с Пхенян, съобщава БиБиСи.

Премиерът Наджиб Разак заяви, че следователят е одобрил предаването на тялото на Ким Чен-нам.

Ким беше убит на международното летище в малайзийската столица Куала Лумпур със смъртоносен нервнопаралитичен газ през миналия месец.

Покушението доведе до голям дипломатически скандал между Малайзия и Северна Корея.

Малайзия балсамира тялото на Ким Чен-нам

Малайзия балсамира тялото на Ким Чен-нам

Тялото е балсамирано "през последните дни, защото се разлага"

Малайзийският премиер Наджиб Разак отбеляза, че деветима малайзийци, на които им беше забранено да напускат Северна Корея, сега им е било дадено разрешение за завръщане в Малайзия, като на севернокорейците реципрочно ще бъде позволено да напуснат Малайзия.

Малайзия не обвинява пряко Северна Корея за убийството, но е налице широкоразпространено подозрение, че Пхенян е отговорен.

Малайзийските разследващи настояха Северна Корея да предаде заподозрени, трима от които се смяташе, че се укриват в посолството на страната в Малайзия. Не е ясно дали те са сред севернокорейците, на които сега е разрешено да напуснат Малайзия.

От своя страна Северна Корея настоя Малайзия да върне тялото на Ким Чен-нам и категорично отрече каквато и да е роля в убийството.

Интерпол издирва четирима от КНДР за убийството на Ким Чен-нам

Интерпол издирва четирима от КНДР за убийството на Ким Чен-нам

Издадена е червена бюлетина - международна заповед за арест

Две жени - виетнамка и индонезийка, бяха обвинени за убийството на Ким. И двете са твърдели пред разследващите, че са смятали, че взимат участие в телевизионно шоу.

Кадри от видеонаблюдението на летището показват двете жени да приближават Ким, докато той чака полета си и му слагат кърпа на лицето с нервнопаралитичния газ. Той почина в рамките на 20 минути.

"Интерпол" издаде "червена бюлетина" за четирима севернокорейци, издирвани във връзка с покушението. Четиримата мъже са били на летището в деня, когато Ким беше убит и след това напуснаха страната. Те се смята, че са в Северна Корея.