Ръководителите на Азербайджан и Армения са постигнали сериозен прогрес по проблеми Нагорни Карабах по време на провелата се вчера среща в Мюнхен.

Това съобщава посредникът от името на ЕС по преговорите френският дипломат Барнар Фасе, който е и представител на ОССЕ.

Самите президенти Илхам Алиев и Серж Саркасян не направиха никакви коментари след срещата.

Припомняме, само ден преди срещата президентът на Азербайджан Илхам Алиев предупреди, че може да напуснат преговорите и за постигане на целите в Нагорни Карабах да бъде използвано отново оръжие.

Веднага след разговорите само Бернар Фасе отбеляза, че има „определени трудности" и че той както и другите посредници при преговорите трябва да се готвят за нови срещи. 
Той обаче не уточнява за кога ще бъдат предвидени те, както и има ли постигната вече някаква договорка за дата и място за нови разговори.

В дискусията са набелязани проблемите, които се нуждаят от спешно решаване. Важно е, че получихме инструкции за тяхното решаване", е лаконичен френският дипломат.

Друг посредник при преговорите американецът Роберт Братке подчерта, че е останал впечатлен от мощната воля за регулиране на конфликта. Той посочва, че вече и двамата президенти са показали този път истинско желание за съвместна работа и за обсъждане на сложните и противоречиви точки.

Единственото изказване по въпроса за Нагорни Карабах дойде от прессекретаря на арменския президент Самвел Фарманян. Той заяви, че Армения ще признае независимостта на Карабах, ако напрежението около непризнатата до този момент република нарасне.

„В света съществуват общоприети методи. В случай на такова развитие Армения може да признае независимостта на Нагорни Карабах с всички произтичащи от това последствия Армения може и да подпише с Нагорни Карабах споразумение за взаимопомощ", посочва секретарят.