Тропическите Малдиви може да загубят цели острови, освен ако не могат бързо да получат финансиране за борба с влиянието на климатичните промени, коментира външният министър, съобщава "Ройтерс".

Бившият президент Мохамед Нашид проведе заседание на кабинета под вода, за да привлече вниманието към глобалното затопляне, преди десетилетие.

И все пак Малдивите, известни най-вече със своите бели пясъци и оградени с палми атоли, които привличат туристите, се мъчат да намерят пари за изграждане на критична инфраструктура.

"За малките държави не е лесно", коментира външният министър Абдула Шахид пред "Ройтерс" в Ню Делхи. "Докато получим финансиране, може да сме под вода."

По време на преговорите на ООН за климата в Мадрид през декември, Малдивите и други уязвими страни настояха за конкретен напредък в ново финансиране, за да получат помощ да се справят с бедствия и дългосрочни щети, свързани с изменението на климата, но не успяха. Шахид се надява, че следващият кръг от преговори, който ще се проведе в Глазгоу през ноември, ще даде по-добри резултати.

Една от най-ниско разположените страни в света, повече от 80% от земите на Малдивите са на по-малко от метър над средното морско равнище, което превръща населението от около 530 000 души изключително уязвимо от бурни вълни, морски надигания и лошо време.

През 2004 г. цунамито в Индийския океан опустоши държавата с мнозинство мюсюлмани, причинявайки финансови загуби от около 470 милиона долара - 62% от БВП - и удари инфраструктурата, включително и единственото международно летище, което бе затворено за няколко дни.

Две от основните индустрии в страната - туризмът и риболовът - силно зависят от крайбрежните ресурси, а повечето населени места и критичната инфраструктура са концентрирани по крайбрежието.

През 2014 г. повече от 100 от обитаваните острови на архипелага вече съобщават за ерозия, а около 30 острова са идентифицирани като силно ерозирали.

Малдивите харчат около 10 милиона долара годишно за дейности по защита на крайбрежието, но общо ще са необходими до 8,8 милиарда долара, за да се защитят всичките обитавани острови, според оценка от 2016 г. на министерството на околната среда.

"За да защитим островите, трябва да започнем да изграждаме морски стени. Това е скъпо, но ни трябва", обяснява Шахид.

ООН създаде фонд в помощ на развиващите се страни, наречен Фонд за зелен климат, който вече одобри близо 24 милиона долара финансиране за Малдивите. Някои отделни държави също предложиха помощ, включително Япония, която допринесе за морска стена около столицата на Малдивите, Мале. Шахид не уточни къде правителството му настоява за повече финансиране.

Министърът на околната среда Хусейн Рашид Хасан заяви, че скоро страната му ще трябва да се обърне към банки, въпреки факта, че малките държави като тях плащат цената за замърсяването на развития свят.

"Трябва да умоляваме някои от тези (големи) замърсители, за да осигурят пари за нас. Това справедливо ли е", коментира той.

Океаните - рекордно топли през 2019-а

Океаните - рекордно топли през 2019-а

Скоростта, с която се затоплят, се увеличава