Световните океани през миналата година са достигнали най-високата температура, регистрирана някога, а скоростта, с която се затоплят, се увеличава. Това показва ново проучване, цитирано от световните информационни агенции.

Температурата на световния океан през миналата година е била около 0,075 градуса по Целзий над средната за периода между 1981 и 2010 г., се уточнява в проучването.

Нивото на океаните се покачва по-бързо от предвижданията

Нивото на океаните се покачва по-бързо от предвижданията

Изследването е за последния период на затопляне, преди 125 000 години

"Това измерено затопляне на океана е неопровержимо и е още едно доказателство за глобално затопляне", изтъква водещият автор на доклада и доцент в Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките Чен Лиджин.

"Няма други разумни алтернативи, освен емисиите на парникови газове от дейността на хората, които да обяснят това затопляне", подчерта той.

"Океанът изглежда далеч от много хора, но е свързан с всички: океанът покрива 71% от земната повърхност и съдържа около 97% от водата на нашата планета. Той е ключов компонент на климатичната система (заедно с атмосферата, сушата и криосферата), от която зависим", отбеляза ученият.

Проучването е установило също, че температурите на океана се увеличават с ускоряваща се скорост - от 1987 до 2019 г. скоростта на затопляне е била четири и половина пъти по-бърза, отколкото е била в периода между 1955 и 1986 година.

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Заплахата за човечеството от океаните и топенето на ледените покривки ще нараства

Човечеството трябва да промени драстично начина, по който произвежда стоки и ги консумира

"В крайбрежните части на океаните има много ценни екосистеми, например, коралови рифове, легла на морски треви, те биват погубвани", заяви пред "Ал Джазира" Уил Стефан, експерт по климатичните промени в Австралийския национален университет.

"Също така океанът и атмосферата са свързани, така че докато океаните се затоплят, това променя особеностите на метеорологичното време, прави сушите по-тежки и (също) прави валежите по-силни", допълва Стефан.

Според изследователите хората могат да работят, за да обърнат отпечатъка си върху климата, но океанът ще отнеме по-дълго време да отговори, отколкото околната среда в атмосферната и на сушата.

Повече от 5600 хотела по света се отказват от мини шампоаните, за да спасят океаните

Повече от 5600 хотела по света се отказват от мини шампоаните, за да спасят океаните

Тази стъпка може да означава край за малките тоалетни принадлежности, които гостите в хотелите обичат да прибират в багажа си

"Затоплянето в океана ще продължи, дори ако средната глобална температура на повърхността може да бъде стабилизирана на или под 2 градуса по Целзий", каза Чен и добави: "Следователно и смекчаването на климатичните промени, и адаптирането към тях са необходими."

От 1970 г. повече от 90 процента от топлината от глобалното затопляне е отишла в океаните, докато по-малко от 4 процента са отивали на сушата и в атмосферата.

Океаните се затоплят много по-бързо от очакваното, тежки последици за Земята

Океаните се затоплят много по-бързо от очакваното, тежки последици за Земята

Океаните се затоплят средно с до 40 процента по-бързо