Френският президент Франсоа Оланд беше посрещнат като герой в Мали. Хиляди се стекоха на главния площад в северния град Тимбукту, където Оланд пристигна, придружаван от трима от своите министри.

Над 3 хиляди души изразиха благодарността си към френското правителство за оказаната помощ. Местните хора посрещнаха Оланд с мощни викове „Да живее Франция", съобщава БиБиСи.

Много сме щастливи. Той ни извади от много трудна ситуация. Не можете да си представите колко сме благодарни на Франсоа Оланд, коментираха развълнувано част от местните жители.

Припомняме, преди близо седмица Тимбукту беше освободен от ислямистките бунтовници от обединените сили на армията на Мали и френския контингент. Заради звездното посещение днес мерките за сигурност са завишени.

От своя страна Франсоа Оланд коментира, че мисията на френския контингент в Мали не е завършена и ще продължи още няколко седмици. Той обаче увери, че когато нещата се поуспокоят, те ще си тръгнат и нямат намерение да остават в страната.

Ние ще помогнем на военните да възстановят контрола в северните части на страната, но няма да останем много дълго, категоричен бе Франсоа Оланд.

Френският държавен глава призова местното временно правителство да възстанови демокрацията в най-кратки срокове и да започне преговори с опозиционните сили на севера.

По време на визитата Оланд посети 700-годишна джамия, където отстъпващите ислямисти запалиха около две хиляди безценни стари ръкописи.

Преди да отлети за бившата френска колония френският президент заяви, че целта му е да осигури военна подкрепа от африкански държави колкото се може по-скоро.