Ирак е независим. Това заяви иракският премиер Нури ал Малики, цитиран от БиБиСи в деня, в който САЩ приключват официално бойните си операции в страната. Обръщението му беше излъчвано пряко в национален ефир.

По думите на Малики сега иракските сили за сигурност ще се заемат с всички заплахи - вътрешни или други. Той беше категоричен, че иракските сили са способни да гарантират сигурността на страната.

Малики обаче коментира, че страната е изправена пред кампания на скептицизъм, чиято цел е да попречи на изтеглянето на американските военни. Повтарям, че иракските сили за сигурност са способни да поемат отговорността си. Ирак днес е суверенен и независим, категоричен бе иракският премиер.

Същевременно вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън пристигна на необявено посещение в Багдад, където се срещна с Нури ал-Малики

По-късно днес в иракската столица ще се състои тържествената церемония по случай официалното приключване на бойните операции на силите на САЩ в Ирак и предаване контрола над сигурността на иракските власти.

От утре в Ирак до края на 2011 г. ще останат около 50 000 американски войници. Техните задачи ще са само съветване, обучение и помощ при борбата с тероризма. 

Междувременно обаче директорът на иракския институт за стратегически изследвания Салям ал-Хаваджи коментира пред „Новости", че американците си тръгват, без да са успели да подготвят дееспособни иракски въоръжени сили и органи за сигурност.
Това може да доведе до връщане на въоръжените групировки и ръст на терористичната активност, смята ал Хаваджи.

Опасността идва, по думите му, и от факта, че в момента политическата обстановка в страната е сложна, след като борбата за власт продължава и вече половин година не се постига договорка за формиране на нов кабинет.

Ал-Хаваджи смята още, че иракската армия и полиция не са организирани на национална основа и след изтеглянето на САЩ те могат да се разпръснат по различни враждуващи етнически лагери и вече няма да бъдат никаква иракска армия.

Тези опасения по думите му са напълно реалистични в условията на недоверие между кюрди и араби, сутини и шиити.

В Ирак се опасяват също така, че образувалия се вакуум с оттеглянето на американските сили ще се опитат да запълнят - от една страна шиитски Иран, от друга - сунитските арабски държави. 

Съгласно американско-иракския договор всички войски на Пентагона трябва да напуснат Ирак до 31 декември 2011г., припомнят световните агенции.

Американските военни действия в Ирак продължиха над седем години. По официалните данни за този период САЩ са изгубили над 4 400 войници. Липсват точни данни за броя на загиналите цивилни сред иракското население. Според различните източници той варира от 25 000 до над 100 000 души.