Правителствата от Европейския съюз (ЕС) могат да получат 60 000 евро за всеки търсещ убежище, който приемат над квотите им или да изберат да платят тази сума, ако паднат под техния дял. Това предлага Малта в опит да сложи край на спора около миграцията, който рязко раздели Европа, съобщава "Ройтерс".

Малката Малта, където мигрантите пристигат, след като прекосят Средиземно море, се надява да принуди страните от Източна Европа да сложат край на отказа си да приемат търсещи убежище съгласно системата, целяща да облекчи натиска над южните държави на предна линия.

С антиимиграционните настроения, насърчаващи националистите в изборите в страните от блока и решението на Великобритания да напусне ЕС, справянето с безпрецедентната вълна от хора, бягащи от Близкия изток и Африка, е жизнено важно за бъдещето на Съюза.

Предложението на Малта, която държи ротационното европредседателство, ще бъде обсъдено от представителите на държавите членки в Брюксел в сряда.

То показва, че във времена на особено много пристигащи мигранти, разпределението на търсещи убежище в страните от блока, ще стане почти автоматично и всяка страна ще бъде задължена да приеме определен брой въз основа на големината и благосъстоянието си.

"За да превъзмогнем политическите препятствия за приемане на неизвестен брой хора...общият таван на ЕС за разпределение, може например да бъде определен на 200 000 заявления за календарна година", се казва в предложението.

Тази цифра е амбициозна, като се има предвид, че държавите от ЕС успяха да разселят само 17 000 търсещи убежище за почти две години съгласно предишната програма, предназначена да се справи със 160 000 души.

Системата официално приключва през септември и няколко европейски лидери натискат за ново споразумение до средата на тази година. Ако това се провали, както много вероятно изглежда, ЕС е готов на голяма конфронтация заради миграцията във втората половина на 2017 година.

Съгласно предложението на Малта, страните от ЕС ще бъдат задължени да приемат най-малко половината от квотата си и биха могли да посрещнат другата половина като осигурят помощ като пари или персонал за подпомагане на проверките на хората, пристигащи в държавите на предна линия.

Държавите, приели повече хора, отколкото са длъжни, ще могат да получат 60 000 евро за всеки допълнителен човек за пет години. Онези, които приемат по-малко хора от квотата си, ще плащат същата сума за всеки търсещ убежище, който не са успели да приемат.

За източноевропейците, които цитират сигурността, както и до голяма степен хомогенната структура на своите общества за отказа им да помогнат, Малта предлага тригодишен период на поетапно въвеждане на "по-нататъшно развитие на системите им за убежище и прием".