Кандидатът на крайната френска десница за президент Марин льо Пен настоя, че Франция трябва незабавно да възстанови граничните проверки и да експулсира чужденци, които са наблюдавани от специалните служби, добавяйки, че това щели да бъдат стъпките, които тя ще предприеме, ако бъде избрана, съобщава "Ройтерс".

Стрелба в центъра на Париж, убит е полицай
Обновена

Стрелба в центъра на Париж, убит е полицай

Единият нападател е стрелял с „Калашников”...

Възползвайки се от терористичния акт в Париж от снощи, при който беше убит полицай, а отговорност за него пое ДАЕШ ("Ислямска държава"), Льо Пен, чиято предизборна кампания се съсредоточи в агитация срещу ЕС и имигрантите, призова социалистическото правителство да предприеме незабавни мерки, които са включени в нейната предизборна програма.

"Ние не можем да си позволим да загубим тази война. Но за последните 10 години, левите и десните правителства сториха всичко, което могат, за да я загубим. Ние се нуждаем от президент, който действа и ни защитава", подчертала тя пред журналисти в централата на партията си.

Френските избиратели избират президент в два тура на 23 април и 7 май. Социологическите допитвания прогнозират, че Марин льо Пен ще стигне до балотажа, но ще го загуби.

Досега тя не успя да съсредоточи предизборната кампания върху запазената си марка - твърда позиция относно сигурността и имиграцията. Вместо това тя беше принудена да заеме отбранителна позиция за излизането на страната от еврозоната, предложение, което не се радва на масова подкрепа.

Отпращайки презрително към отиващия си социалистически президент Франсоа Оланд, наричайки го "пословично слабия", Марин льо Пен заяви: "Искам от него само едно последно усилие преди да напусне властта: тържествено го моля да възстанови границите ни."

Тя добавила: "Ако бъда избрана за президент на републиката, веднага и без колебание ще предприема план за справяне с ислямския тероризъм и срещу мекостта на съдебната система".

Не е ясно колко ще се отрази терористичната атака върху първия тур на и без това непредвидимите президентски избори в неделя.

С твърдата си позиция относно сигурността и имиграцията, Льо Пен и консерватора Франсоа Фийон могат да спечелят в последния момент нови избиратели.