Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши каза в четвъртък, че страната му трябва да "направи повече" от това да протестира срещу "незаконните действия", предприети от Китай срещу флота на неговата страна по време на рутинната мисия за снабдяване миналата седмица в Южнокитайско море.

"Подали сме над сто оплаквания, вече направихме подобен брой демарши", каза Маркос пред репортери. "Трябва да направим нещо повече от това.

По време на конфронтацията на 17 юни не е имало изстрели, така че действията на китайската брегова охрана не могат да се считат за въоръжено нападение, но това е "умишлено действие, целящо да спре нашите хора" да снабдяват войските, разположени на оспорваната Втора Томасова плитчина, каза Маркос.

Филипински моряк претърпя "сериозно нараняване" след това, което филипинските военни описаха като "умишлен с сблъсък с висока скорост" от страна на китайската брегова охрана, което китайското външно министерство оспори, заявявайки, че действията на филипинската брегова охрана са законни.

Съединените щати, които осъдиха действията на Китай, потвърдиха своя железен ангажимент към Филипините по време на разговор между министъра на отбраната Лойд Остин и неговия филипински колега в сряда.

Филипините и Китай пак се обвиниха взаимно за напрежението в Южнокитайско море

Филипините и Китай пак се обвиниха взаимно за напрежението в Южнокитайско море

Манила упрекна Пекин за използване на "агресивна и незаконна сила"

"Двамата служители обсъдиха значението на запазването на правата на всички нации да летят, плават и оперират - безопасно и отговорно - навсякъде, където международното право позволява", каза Пентагонът в съобщение.

Филипините не са поискали подкрепа от Съединените щати за снабдяване на своите войски, каза техният посланик във Вашингтон в сряда, добавяйки, че Съединените щати предоставят само "визуални средства", за да помогнат на страната му.

Посланикът Хосе Мануел Ромуалдес каза, че Филипините са потърсили среща с китайски официални лица, за да намалят напрежението, а не да разрешат териториални претенции, и се надяват това да се случи "може би в началото на следващия месец".

Ромуалдес каза, че ако Филипините не са в състояние да снабдят отново войските си, това би било равносилно на "убийство чрез глад и жажда".

"Не мисля, че Китай иска да има голям конфликт. И определено ние не искаме да имаме такъв. И така, това е добра отправна точка", каза той.

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Филипините още вярват в дипломацията с Пекин в Южнокитайско море

Искат да разработят "мерки за изграждане на доверие"