Китай е използвал "агресивна и незаконна сила", за да попречи на мисията за снабдяване на Филипините в Южнокитайско море. Това заяви министърът на отбраната Гилберто Теодоро, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи морският инцидент от миналата седмица, при който беше ранен моряк, не е нито недоразумение, нито инцидент.

"Ние не омаловажаваме инцидента", подчерта той, след като председателят на филипинския морски съвет миналата седмица заяви, че морският сблъсък от вероятно е бил недоразумение или инцидент.

Филипински моряк беше тежко ранен на 17 юни след "умишлен таран с висока скорост" от страна на китайската брегова охрана, целящ да попречи на мисията за снабдяване на филипинските войски, разположени на Втората Томасова плитчина.

Служителите на китайската брегова охрана, носещи ножове и копия, "умишлено са пробили" филипинските лодки, участващи в мисията, посочи филипинската армия.

Китайското външно министерство оспори твърдението на Филипините. Миналия четвъртък ведомството увери, че необходимите мерки, предприети от бреговата охрана, са били законни и професионални.

Филипините не виждат съответствие между думите и делата на Пекин в Южнокитайско море

Филипините не виждат съответствие между думите и делата на Пекин в Южнокитайско море

Манила призова Китай да избягва действия, които застрашават моряците и корабите

"Ние гледаме на последния инцидент в Аюнгин (Втората Томасова плитчина - б.р.) не като на недоразумение или злополука. Това е умишлен акт на китайските власти, целящ да ни попречи да изпълним мисията си", заяви Теодоро.

"Това беше агресивна и незаконна употреба на сила. Ние обаче продължаваме да намираме мирни решения на този проблем", допълни той.

Теодоро увери, че Филипините ще продължат да снабдяват войските си, разположени на стар военен кораб, закотвен на Втората Томасова плитчина, но няма да публикуват график на мисиите, тъй като страната няма нежда от разрешение или съгласие от никого.

В отговор китайското външно министерство заяви, че Филипините "трябва да спрат своите посегателства и провокации" и "да работят с Китай за запазване на мира и стабилността в Южнокитайско море".

Освен това Пекин призова Манила да спре "нарушенията" и "заблуждаването на международната общност".

Филипините няма да ползват пакта за отбрана със САЩ заради сблъсъците с Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да ползват пакта за отбрана със САЩ заради сблъсъците с Китай в Южнокитайско море

Те не са готови да класифицираме това като въоръжено нападение

Вчера президентът Фердинанд Маркос заяви, че Филипините не се занимават с разпалване на войни и винаги ще се стремят да разрешават споровете по мирен път.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море. Това включва и Втората Томасова плитчина, където Филипините разположиха стария военен кораб "Сиера Мадре" през 1999 г., за да затвърдят претенциите си за суверенитет. На него има малък екипаж.

През януари Манила и Пекин се споразумяха да подобрят морската комуникация и да управляват правилно конфликтите и различията чрез приятелски разговори, особено относно ситуацията около Втората Томасова плитчина.

Решение от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд постанови, че историческите претенции на Китай към богатия на ресурси воден път нямат правно основание. Пекин обаче отхвърля това решение и посочва, че филипински кораби незаконно нахлуват във водите около спорните плитчини.

Филипините се противопоставят на безразсъдството на Пекин в Южнокитайско море

Филипините се противопоставят на безразсъдството на Пекин в Южнокитайско море

Действията на Пекин били истинската пречка за стабилността в региона