Филипински и китайски кораб са се сблъскали в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Китайската брегова охрана посочи, че филипинският снабдителен кораб се е приближил опасно до китайския плавателен съд, което е довело до лек сблъсък. Пекин заявява, че филипинският кораб е нахлул незаконно във водите до Втората Томасова плитчина - твърдение, което според Манила е "измамно и подвеждащо".

Филипинският кораб за транспортиране и попълване на запаси е пренебрегнал многократните официални предупреждения на Китай, отбелязва бреговата охрана.

Допълва се, че корабът умишлено и опасно се е приближил до китайския кораб по непрофесионален начин, което е довело до сблъсък. Не се споменава за нанесени щети по двата кораба.

"Няма да уважим измамните и подвеждащи твърдения на китайската брегова охрана", заяви Ксеркс Тринидад, началник на службата по връзки с обществеността на филипинските въоръжени сили, и добави, че няма се да обсъждат оперативни подробности за мисиите за снабдяване. "Продължаващите агресивни действия на китайската брегова охрана ескалират напрежението в региона".

Филипините обвиниха Китай във "варварско поведение", след като блокира евакуация на болен

Филипините обвиниха Китай във "варварско поведение", след като блокира евакуация на болен

първият опит за транспортиране на болния войник се е провалил

Основният проблем остава незаконното присъствие и действията на китайски кораби в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Филипините, отбеляза армията.

Говорителят на филипинската брегова охрана Джей Тариела посочи, че агенцията не е в състояние да предостави каквито и да е подробности, тъй като това не е операция на бреговата охрана.

В продължение на месеци Китай и Филипините си разменят обвинения относно опасни маневри и сблъсъци при Втората Томасова плитчина - атол в ИИЗ на Филипините.

Филипините се опълчиха на новите правила на Пекин за Южнокитайско море

Филипините се опълчиха на новите правила на Пекин за Южнокитайско море

Манила насърчава рибарите си да продължат да ловят риба в изключителната икономическа зона на страната

Имаше няколко инцидента, след като Филипините разгърнаха мисии за снабдяване на филипински войници, живеещи на борда на стар военен кораб, закотвен умишлено в района, за да защитава морските претенции на Манила.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, включително части, претендирани и от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам.

По-рано Пекин предупреди Филипините срещу навлизане в териториалните му води и страната въведе нови правила, влезли в сила на 15 юни, които връщат закон от 2021 г., позволяващ на бреговата охрана да използва смъртоносна сила срещу чужди кораби във води, за които тя претендира.

Новите правила позволяват на бреговата охрана на Китай да задържа заподозрени нарушители без съдебен процес за 60 дни.

Филипините искат от ООН разширяване на континенталния си шелф в Южнокитайско море

Филипините искат от ООН разширяване на континенталния си шелф в Южнокитайско море

На фона на ескалиращите спорове с Китай