Филипините насърчиха рибарите си да продължат да ловят риба в изключителната икономическа зона на страната в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Това се случва въпреки новите правила на бреговата охрана на Китай, позволяващи ѝ да задържа нарушители без съдебен процес, които влизат в сила от 15 юни.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, включително части, претендирани и от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам. Пекин издаде нови правила, които ще наложат закон от 2021 г., позволяващ на бреговата му охрана да използва смъртоносна сила срещу чуждестранни кораби в спорни води.

"Това е нашето послание към рибарите ни - да не се страхуват, а просто да продължат с нормалните си дейности в нашата изключителна икономическа зона", заяви началникът на въоръжените сили на Филипините Ромео Браунър.

"Ние имаме право да използваме ресурсите в района, така че нашите рибари нямат причина да се страхуват", добави той.

Филипините обвиниха Китай във "варварско поведение", след като блокира евакуация на болен

Филипините обвиниха Китай във "варварско поведение", след като блокира евакуация на болен

първият опит за транспортиране на болния войник се е провалил

Новите правила, които позволяват на бреговата охрана на Китай да задържа заподозрени нарушители без съдебен процес в продължение на 60 дни, предизвикаха загриженост сред международната общност, а Филипините ги нарекоха "притеснителни" и "провокация".

Бреговата охрана на Тайван днес обяви, че "ще засили задачите за защита на риболова, ще защитава решително безопасността на нашите риболовни операции, ще гарантира правата и интересите на корабоплаването и ще защитава националния суверенитет".

Освен това тя призова Китай "да не използва този повод, за да оправдае едностранни действия, които подкопават регионалния мир".

Китай засили военните си действия в близост до демократично управлявания Тайван, който смята за своя територия. Освен това е във все по-ожесточено противопоставяне с Филипините в оспорваното Южнокитайско море.

В отговор на опасенията китайското външно министерство по-рано съобщи, че новите правила имат за цел да защитят морския ред и че няма нужда от притеснение, ако няма незаконно поведение от страна на участващите лица.

Нов спор между Пекин и Манила в Южнокитайско море

Нов спор между Пекин и Манила в Южнокитайско море

Филипините отричат да са насочвали оръжия към китайската брегова охрана при спорна плитчина