Филипините отрекоха обвинения на Китай, че техни военни, разположени на военен кораб, акостирал на спорна плитчина в Южнокитайско море, са насочили оръжия към китайската брегова охрана, съобщава "Ройтерс".

Манила твърди, че военнослужещите ѝ са имали професионално поведение.

Филипинските военни са действали с най-високо ниво на професионализъм, подчерта военният говорител Франсел Маргарет Падила на пресконференция.

В неделя китайските държавни медии съобщиха, че миналия месец служители на филипински кораб са насочили оръжия към бреговата охрана на Китай във Втората Томасова плитчина - конфликтна точка за двете страни.

Президентът на Филипините е притеснен от нов китайски закон за Южнокитайско море

Президентът на Филипините е притеснен от нов китайски закон за Южнокитайско море

От 15 юни ще влезе закон на Пекин за бреговата охрана в спорните води

Началникът на филипинската армия Ромео Браунър заяви, че закотвеният там военен кораб на филипинския флот е упълномощен да има оръжия.

"Имаме право да се защитаваме", посочи той и добави, че Филипините ще продължат да отстояват своя суверенитет в района.

Втората Томасова плитчина се намира в изключителната икономическа зона на Филипините. От години Китай оспорва разполагането там на малък контингент морски пехотинци на борда на бивш американски кораб.

Филипините умишлено разположиха "Сиера Мадре" в плитчината през 1999 г. като средство за утвърждаване на суверенитеат им над района. Китай беше обвинен от Манила в многократно агресивно поведение при прекъсване на мисиите за снабдяване на войските.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара, и е разположил армада от кораби на бреговата си охрана на повече от 1000 км от континента. Пекин твърди, че отговорът му е бил подходящ предвид посегателството на Филипините.

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Филипините няма да отговорят на водните оръдия на Китай в Южнокитайско море

Целта е да се избегна ескалация на напрежението