Филипините няма да използват водни оръдия или каквито и да е други оръжия срещу Пекин в Южнокитайско море с цел да се избегне ескалация на напрежението в стратегическия воден път. Това заяви президентът Фердинанд Маркос-младши, цитиран от "Ройтерс".

"Няма да последваме китайската брегова охрана и китайските кораби по този път", добави Маркос пред репортери. Мисията на филипинския флот и бреговата охрана е да намалят напрежението и страната няма планове за инсталиране на водни оръдия на плавателни съдове, добави още президентът.

Филипините и Китай са имали няколко конфронтации заради спорни атоли в Южнокитайско море, най-вече при Втората Томасова плитчина.

Китай пак използва водни оръдия срещу кораби на Филипините

Китай пак използва водни оръдия срещу кораби на Филипините

Пореден конфликт около спорна плитчина в Южнокитайско море

Припомняме, че на 2 май Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна нота срещу използването на водни оръдия от страна на Пекин срещу филипински кораби край спорна плитчина в Южнокитайско море.

Филипините заявиха, че подобни ходове са били насочени към прекъсване на мисиите за снабдяване на филипински войници, разположени на военноморски кораб край спорната плитчина.

Говорител на китайското външно министерство подчерта, че ако Филипините наистина искат да деескалират ситуацията, трябва незабавно да спрат да изпращат кораби, както и доставки на незаконно заседнали кораби.

Китай претендира за суверенитет над голяма част от Южнокитайско море, където търговски кораби докарват повече от 3 трилиона долара годишно. Филипините, Индонезия, Малайзия, Бруней и Виетнам също претендират за някои части от Южнокитайското море.

През 2016 година международен трибунал заяви, че иска на Китай няма правно основание. Това решение беше отхвърлено от Пекин.

Филипините следят 55 китайски кораба във водите си в Южнокитайско море

Филипините следят 55 китайски кораба във водите си в Южнокитайско море

Манила отчита, че Пекин идва винаги когато има вакуум