Манила привика китайски дипломат, за да му връчи протестна нота срещу използването на водни оръдия от страна на Пекин срещу филипински кораби край спорна плитчина в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Филипинското външно министерство посочи, че заместник-ръководителят на мисията е бил призован да изслуша 20-ия протест на Манила срещу Китай за тази година - един от общо 153-те при настоящата администрация - срещу поведението на бреговата охрана и риболовните кораби, за които Филипините твърдят, че са милиция.

"Филипините протестираха срещу тормоза, блокирането, опасните маневри, използването на водни оръдия и други агресивни действия на бреговата охрана на Китай и китайската морска милиция", уточниха от ведомството и призоваха плавателните съдове да напуснат водите незабавно.

Китай пак използва водни оръдия срещу кораби на Филипините

Китай пак използва водни оръдия срещу кораби на Филипините

Пореден конфликт около спорна плитчина в Южнокитайско море

Манила обвини Пекин в повишаване на напрежението в Южнокитайско море, след като китайската брегова охрана използва водни оръдия и повреди два от филипинските кораби край плитчината Скарбъро - първокласно място за риболов, използвано от няколко държави, и в близост до главните морски пътища. Плитчината попада в изключителната икономическа зона на Филипините, но Китай проявява териториални претенции спрямо нея.

Напрежението в района ескалира в последно време, тъй като Филипините предприемат по-настоятелен подход в спорните зони, като същевременно укрепват съюзите си със Съединените щати и Япония.

Вчера китайското посолство в Манила заяви, че атолът винаги е бил територия на Китай и призова Филипините да прекратят нарушенията и провокациите и да не "предизвикват решимостта на Китай да защитава своя суверенитет".

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции се припокриват с тези на Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че експанзивният иск на Китай няма правно основание, решение, което Пекин отхвърли.

Филипините премахват китайска бариера в Южнокитайско море, Китай без отговор

Филипините премахват китайска бариера в Южнокитайско море, Китай без отговор

Китайската брегова охрана е била премерена в отговора си