Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай в тормоз и повреда на един от корабите им в спорна зона в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Те отхвърлиха позицията на Пекин, че е прогонил два кораба от оспорваната плитчина Скарбъро.

Бреговата охрана на Филипините посочва, че двата ѝ кораба са останали в плитчината - ключова спорна точка в Южнокитайско море, но единият е претърпял щети от водни оръдия, използвани от два кораба на китайската брегова охрана.

"Тези щети са доказателство за силното водно налягане, използвано от китайската брегова охрана при тормоза на филипинските кораби", заяви говорителят на филипинската брегова охрана Джей Тариела.

"Корабите не бяха възпрепятствани и ще продължат да извършват своите законни операции, за да подкрепят филипинските рибари и да гарантират тяхната безопасност", допълни той.

Нито една държава няма суверенитет върху стратегически разположената плитчина Скарбъро - първокласно място за риболов, използвано от няколко държави, и в близост до главните морски пътища. Плитчината попада в изключителната икономическа зона на Филипините.

Филипините премахват китайска бариера в Южнокитайско море, Китай без отговор

Филипините премахват китайска бариера в Южнокитайско море, Китай без отговор

Китайската брегова охрана е била премерена в отговора си

Китай окупира атола в продължение на над десетилетие и през последните години водите около неговата лагуна, която отдавна е убежище за плавателни съдове по време на бури, са били място на множество конфронтации.

Бреговата охрана на Китай твърди, че корабите са били прогонени, но не предостави подробности за инцидента.

Тариела уточни, че филипинският кораб BRP Bagacay е претърпял повреда на перилата и навеса си, а Китай е поставил плаваща бариера на входа на плитчината, като по този начин "ефективно е ограничил достъпа до района".

Китай използва водни оръдия срещу кораб на Филипините

Китай използва водни оръдия срещу кораб на Филипините

Отново напрежение в Южнокитайско море

Двете страни взаимно се обвиняват в незаконно поведение в плитчината и наскоро Филипините привикаха китайски дипломат и изискаха обяснение за "​​агресивни маневри". Китай обикновено обвинява Филипините, че са посегнали на негова територия.

По-рано двете страни обявиха, че ще се опитат да постигнат по-добра комуникация и управление по отношение на сблъсъците в огромното Южнокитайско море, но напоследък напрежението се увеличи, тъй като Филипините изграждат по-силни дипломатически и военни връзки със съюзника си Съединените щати.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции се припокриват с тези на Филипините, Виетнам, Малайзия и Бруней.През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че експанзивният иск на Китай няма правно основание, решение, което Пекин отхвърли.