Бреговата охрана на Китай заяви, че е предприела мерки срещу филипинските кораби в спорните води на Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

На свой ред Филипините осъдиха действията на Пекин, включително използването на водни оръдия, като "безотговорни и провокативни".

Действията на Китай доведоха до "значителни щети" и наранявания на персонала на цивилен кораб, нает за снабдяване на войски, посочиха от филипинската оперативна група в Южнокитайско море.

По данни на китайската брегова охрана инцидентът е станал във водите на Втората Томасова плитчина и островите Спратли. В плитчината е разположен малък брой филипински войници на военен кораб, който Манила закотви там през 1999 г., за да затвърди териториалните си претенции.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции включват и Втората Томасова плитчина, която е в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините. Пекин е разположил патрулни кораби там, включително - както Манила твърди - "китайска морска милиция".

Ново напрежение между Пекин и Манила в Южнокитайско море

Ново напрежение между Пекин и Манила в Южнокитайско море

Филипински служители незаконно акостирали на риф, който е част от островите Спратли

В района имаше поредица морски сблъсъци между Филипините и Китай, които продължават териториалния си спор в Южнокитайско море въпреки решението от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд, съгласно което претенциите на Китай нямат правно основание база. Пекин обаче отхвърля това решение.

Гражданският плавателен съд е бил ескортиран от два кораба на филипинския флот и два на филипинската брегова охрана, уточняват от филипинската армия.

Кораб на филипинската брегова охрана обаче е бил "възпрепятстван" и "обкръжен" от кораб на китайската брегова охрана и два кораба на китайската морска милиция.

В резултат корабът на филипинската брегова охрана е бил "изолиран" от кораба за снабдяване чрез "безотговорното и провокативно поведение" на китайските морски сили.

Ган Ю, говорител на бреговата охрана на Китай, заяви, че Филипините са нарушили обещанието си да премахнат закотвения кораб и са изпратили два кораба на бреговата охрана и кораб за доставки във водите на Втората Томасова плитчина, 18 дни след последните доставки.

Китай не уточни кой нито кога е било направено подобно обещание, а филипинското министерство на отбраната, външното министерство и военните лидери на страната многократно са отричали съществуването му.

Ган посочи, че днес Филипините са предизвикали проблеми и умишлено са подкопали мира и стабилността в Южнокитайско море.

Манила отхвърлила 11 предложения на Пекин за решаване на конфликта в Южнокитайско море

Манила отхвърлила 11 предложения на Пекин за решаване на конфликта в Южнокитайско море

Те противоречали на националните интереси на Филипините

Филипинските плавателни съдове пренебрегнаха многократните предупреждения на Китай и контрола на маршрута и си пробиха път, добави той и подчерта, че бреговата охрана на Китай прилага разпоредбите в съответствие със законите и се справя с въпросите по разумен, законен и професионален начин.

"Ако Филипините продължат да действат едностранно, Китай ще продължи да предприема решителни мерки за защита на своя териториален суверенитет и морски права и интереси", посочиха от китайското външно министерство и добавиха, че всички последствия, причинени от това, се поемат от Филипините.

Филипините няма да бъдат възпрени "от завоалирани заплахи или враждебност" да упражнят законните си права върху своите морски зони, включително Втората Томасова плитчина, заяви на свой ред филипинската работна група.

Манила обвини Пекин в умишлено създаване на проблеми в Южнокитайско море

Манила обвини Пекин в умишлено създаване на проблеми в Южнокитайско море

Австралия също се разтревожи от дестабиращото поведение в региона