Филипините обвиниха Китай в "умишлено предизвикване на проблеми" в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

Джонатан Малая, говорител на работната група на Манила за Южнокитайско море, посочи, че Китай "злонамерено създава истерия" и отново подчерта, че Филипините няма да бъдат възпряни да упражняват своите морски права.

По негови думи водният път е достатъчно широк, за да могат двете страни да съжителстват мирно.

Изявлението на Малая дойде ден, след като Филипините обвиниха бреговата охрана на Китай, че тормози, блокира и стреля с водни оръдия по корабите им, изпълняващи рутинна мисия за осигурявае на провизии за филипинските войници на борда на военен кораб, който Манила разположи на Втората Томасова плитчина през 1999 г., за да подсили претенциите си за суверенитет.

Нов сблъсък между кораби на Китай и Филипините

Нов сблъсък между кораби на Китай и Филипините

Манила обвини Пекин в извършване на "опасни маневри" в Южнокитайско море

Действията на китайската брегова охрана са "провокативни", "незаконни" и "неподобаващи на служители от бреговата охрана", категоричен бе Малая.

На свой ред Австралия също изрази силна тревога от небезопасното и дестабилизиращо поведение в Южнокитайско море.

Премиерът Антъни Албанезе заяви, че поведението е опасно и има риск от грешни изчисления, които могат да доведат до допълнителна ескалация.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции включват и Втората Томасова плитчина. Пекин е разположил патрулни кораби там, включително - както Манила твърди - "китайска морска милиция".

Вчерашният инцидент е последният от поредица морски сблъсъци между Филипините и Китай, които продължават териториалния си спор в Южнокитайско море въпреки решението от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд, съгласно което претенциите на Китай нямат правно основание база. Пекин обаче отхвърля това решение.

Пекин постави бариера пред спорна плитчина в Южнокитайско море

Пекин постави бариера пред спорна плитчина в Южнокитайско море

Напрежение с Филипините