Сателитни снимки на спорната плитчина Скарбъроу в Южнокитайско море показват нова плаваща бариера пред входа ѝ, близо до мястото, където има чести сблъсъци между кораби на Филипините и бреговата охрана на Китай, съобщава "Ройтерс".

Едно от изображенията, заснети от Maxar Technologies на 22 февруари, показва бариерата, блокираща устието на плитчината, от където миналата седмица китайската брегова охрана съобщи, че е прогонила филипински кораб, "незаконно нахлул" във водите на Пекин.

Филипините, които миналата седмица изпратиха кораб на Бюрото за риболов и водни ресурси да патрулира в плитчината и да запасява с гориво филипинските рибари в района, заявиха, че твърденията на Китай са "неточни" и дейностите на Манила там са законни.

Плитчината Скарбъроу е разположена в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините, но Китай също предявява териториални претенции спрямо нея, което я прави една от най-оспорваните територии в Азия и точка за възникване на дипломатически спорове относно суверенитета и правата за риболов.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание - решение, което Пекин отхвърля.

Сателитното изображение потвърждава видео, разпространено от филипинската брегова охрана вчера, на което се виждат две надуваеми лодки на китайската брегова охрана, които поставят плаващи бариери на входа на плитчината на 22 февруари.

Филипините поправят Китай за "незаконно нахлуване" на техен кораб във водите му

Филипините поправят Китай за "незаконно нахлуване" на техен кораб във водите му

Твърдението на Пекин било неточно

Филипините твърдят, че кораб на бреговата охрана на Китай е "провел блокиращи маневри" на около 1,3 морски мили от плитчината и се е приближил опасно близо до кораба на Бюрото за риболов и водни ресурси.

"Считаме, че бариерата е предназначена за кораби на филипинското правителство, защото те я поставят всеки път, когато засекат присъствието ни в близост до Бахо де Масинлок", заяви Джей Тариела, говорител на филипинската брегова охрана, използвайки филипинското име на плитчината.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин пък подчерта, че "Хуангян Дао" - китайското наименование на плитчината, е "територия на Китай".

"Наскоро филипинската страна предприе серия от действия за нарушаване на суверенитета на Китай" във водите на плитчината, отбеляза тя. "Китай трябва да предприеме необходимите мерки, за да защити категорично своите териториален суверенитет и морски права и интереси".

Друго сателитно изображение показа това, което Maxar Technology описва като "възможно китайско прихващане на кораб на Бюрото за риболов и водни ресурси" в плитчината Скарбъроу.

Филипините се ядосаха на Пекин за опасни маневри в Южнокитайско море

Филипините се ядосаха на Пекин за опасни маневри в Южнокитайско море

Край плитчината Скарбъроу

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където годишно се извършва търговия за над 3 трилиона долара. Неговите териториални претенции обаче се припокриват с изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней, някои от които имат конкурентни претенции към различни острови и рифове.

Откакто президентът Фердинанд Маркос-младши встъпи в длъжност през юни 2022 г., Филипините оспориха присъствието на Китай в плитчината Скарбъроу и опитите му да спре снабдяването на филипинските войски, разположени във Втори Томас Шол, заяви Иън Стори, старши сътрудник в сингапурския институт ISEAS-Yusof Ishak.

"Опитите на Китай да попречи на филипинските рибари да ловят риба в плитчината Скарбъроу са абсолютно незаконни", категоричен бе той. "Решението на арбитражния съд от 2016 г. даде на рибарите и от двете страни правото да ловят риба там. Манила просто защитава законните права на филипинските рибари".

Плитчината е желана заради изобилните си рибни запаси и тюркоазената лагуна, която осигурява безопасно убежище за корабите по време на бури.

Китай е премахнал бариерата няколко часа след напускането на кораба на Бюрото за риболов и водни ресурси. От снимките не става ясно колко здрава е била тя и дали би представлявала пречка за по-големи военни кораби.

Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Наплив на китайски кораби в Южнокитайско море разтревожи Филипините

Броят им се е увеличил до над 135 спрямо 111 през ноември