Филипините подадоха иск в ООН за разширен континентален шелф в Южнокитайско море - воден път, където споровете с Китай ескалираха, съобщава "Ройтерс".

"Днес ние осигуряваме бъдещето си, като демонстрираме нашето изключително право да изследваме и експлоатираме природни ресурси в нашето право на разширен континентален шелф", заяви Маршал Луис Алферес, помощник-секретар на външното министерство по морските и океанските въпроси.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, включително части, претендирани и от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам. Смята се, че части от

Филипините се опълчиха на новите правила на Пекин за Южнокитайско море

Филипините се опълчиха на новите правила на Пекин за Южнокитайско море

Манила насърчава рибарите си да продължат да ловят риба в изключителната икономическа зона на страната

стратегическия воден път, през който минава търговия на стойност 3 трилиона долара годишно, са богати на находища на нефт и природен газ, както и на риба.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд постанови, че исковете на Китай нямат правно основание - решение, което Пекин отхвърля.

В своите сблъсъци с филипинското правителство и риболовните кораби, бреговата охрана на Китай засили използването на водни оръдия, тактики за сблъсък и таран и - според Манила - използването на военен лазер. Армада от китайски рибарски лодки е смятана от Филипините и техните съюзници за морска милиция.

Филипините се опитаха да регистрират правото си на разширен континентален шелф в района на Западен Палаван с лице към Южнокитайско море.

Представянето, одобрено от президента Фердинанд Маркос-младши, следва цялостно техническо и научно проучване на континенталния шелф в Западно Филипинско море, уточни външното министерство, като се позовава на част от Южнокитайско море в неговата изключителна икономическа зона от 200 морски мили.

Филипините отбелязват, че използват право съгласно Конвенцията на ООН по морско право, за да установят външните граници на своя континентален шелф, включващ морското дъно и подпочвата на подводните зони до 350 морски мили.

Нов спор между Пекин и Манила в Южнокитайско море

Нов спор между Пекин и Манила в Южнокитайско море

Филипините отричат да са насочвали оръжия към китайската брегова охрана при спорна плитчина