Филипините ще се противопоставят на "опасното и безразсъдно поведение" на Китай в територията, претендирана от Манила в Южнокитайско море, съобщава "Ройтерс".

"Ще направим всичко възможно, за да изпълним клетвения си мандат за защита на нашата териториална цялост, суверенитет и суверенни права", увери министърът на отбраната Гилберто Теодоро.

Той направи изявлението си, след като Китай обвини, че филипински кораб е причинил лек сблъсък в стратегическия воден път.

Действията на Китай "са истинската пречка за мира и стабилността в Южнокитайско море", подчерта Теодоро.

Филипините се опълчиха на новите правила на Пекин за Южнокитайско море

Филипините се опълчиха на новите правила на Пекин за Южнокитайско море

Манила насърчава рибарите си да продължат да ловят риба в изключителната икономическа зона на страната

По-рано днес Манила и Пекин си размениха обвинения относно сблъсъка по време на филипинска мисия за снабдяване край Втората Томасова плитчина, разположена във филипинската изключителна икономическа зона от 200 мили.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, включително части, претендирани и от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам.

По-рано Пекин предупреди Филипините срещу навлизане в териториалните му води и страната въведе нови правила, влезли в сила на 15 юни, които връщат закон от 2021 г., позволяващ на бреговата охрана да използва смъртоносна сила срещу чужди кораби във води, за които тя претендира.

Новите правила позволяват на бреговата охрана на Китай да задържа заподозрени нарушители без съдебен процес за 60 дни.

САЩ, Канада, Япония и Филипините провеждат морско учение в Южнокитайско море

САЩ, Канада, Япония и Филипините провеждат морско учение в Южнокитайско море

В съвместните действия ще участват четири военни кораба