Моряк от филипинския флот претърпя "сериозно нараняване" след "умишлен таран с висока скорост" от китайската брегова охрана по време на мисия за снабдяване в Южнокитайско море. Това съобщи филипинската армия, цитирана от "Ройтерс".

Тя посочи, че "продължаващото агресивно и непрофесионално поведение спрямо легитимна хуманитарна мисия от страна на китайската брегова охрана е неприемливо".

Китай и Филипините взаимно се обвиняват, че са виновни за вчерашния сблъсък близо до спорен атол в Южнокитайско море.

Филипините съобщиха, че Китай е прекъснал военна мисия за снабдяване на моряци, разположени във Втората Томасова плитчина в стария военен кораб "Сиера Мадре", който Манила умишлено разположи там през 1999 г., за да защити морските си претенции.

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Пекин обвини Манила в опасни маневри

Бреговата охрана на Китай обаче оспори това и посочи, че морският кораб умишлено и опасно се е приближил до китайския плавателен съд по непрофесионален начин, принуждавайки го да предприеме мерки за контрол като "предупреждения и блокади, проверки на борда и принудително извеждане".

Филипините заявиха, че твърдението на Китай е "измамно и подвеждащо".

Днес филипинската армия съобщи, че раненият моряк е бил успешно евакуиран и се лекува. Не се уточнява естеството на нараняването.

През последните месеци Втората Томасова плитчина беше точка на конфликти между двете страни. Атолът се намира в морска зона на Манила, спрямо която претенции има и Китай.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, включително части, претендирани и от Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван и Виетнам.

Филипините се противопоставят на безразсъдството на Пекин в Южнокитайско море

Филипините се противопоставят на безразсъдството на Пекин в Южнокитайско море

Действията на Пекин били истинската пречка за стабилността в региона

Решение от 2016 г. на Постоянния арбитражен съд постанови, че историческите претенции на Китай към богатия на ресурси воден път нямат правно основание. Пекин обаче отхвърля това решение.

Държавният департамент на САЩ нарече инцидента най-новия от поредица китайски "провокации" за възпрепятстване на доставките да достигнат филипински служители на кораба "Сиера Мадре".

Канада и Великобритания също осъдиха действията на Китай, а Франция и Япония изразиха загриженост за инцидента.