марокоХиляди демонстранти се събраха в мароканската столица с искане крал Мохамед да се откаже от част от правомощията си и да се пребори с корупцията в администрацията, предаде „Ройтерс". Някои от демонстрантите развяваха тунизийски и египетски знамена като знак на съпричастност към събитията в двете северноафрикански държави.

Според организаторите на протеста, над 5 000 души са участвали, полицията съобщи за по-скромна бройка - 3 000. Униформените служители на реда пазеха дистанция от демонстрацията, но техни колеги в цивилни дрехи се смесиха с митинга, който непрестанно изригваше със скандирания „Хората не искат робска конституция" и „Долу едноличната власт".

Някои от демонстрантите призоваха за оставката на премиера Абас ел-Фаси, но в плакатите и възгласите нямаше директни атаки срещу краля.

Според анализатори, реформистката монархия, установена в Мароко, има големи шансове за оцеляване под давлението на уличните протести, залели арабския свят. Самите организатори подчертаха, че това е мирен протест, с искания за конституционни промени като в него участват младежи, правозащитници и членове на забранени ислямски организации.

Очакват се демонстрации и в други градове, в това число Маракеш и Казабланка.

Финансовият министър Саладин Мезуар призова гражданите да бойкотират протестите, като посочи, че „евентуално подхлъзване може за седмици да унищожи постигнатото за десетилетие".

Мароко е конституционна монархия с парламент, но кралят има правото да го разпуска, да обявява извънредно положение и да решава кой ще заеме някой от ключовите постове в управлението. Заради връзките на кралската династия с пророка Мохамед, монархът е свещен по конституция.

От стъпването си на трона през 1999г. крал Мохамед извърши множество реформи, като част от тях бяха насочени към спазването на човешките права.