Хиляди египтяни се събраха още един път на емблематичния пл. „Тахрир" в столицата Кайро, за да отбележат „Деня на победата". Преди точно една седмица беше сложен краят на дългогодишното управление на Хосни Мубарак.

СиЕнЕн информира, че освен за всенародни тържества, египтяните са се събрали в епицентъра на 18-дневните протести, за да припомнят на поелите властта военни, че народът на страната наблюдава действията им.

В официално съобщение организаторите на „Деня на победата" подчертаха, че „ще отправят някои искания". Сред тях е незабавно освобождаване на политическите затворници, официално съобщение за съдбата на изчезналите демонстранти, отмяна на извънредното положение, арест на корумпираните чиновници и конфискация на придобитите по незаконен път авоари.

Висшите военни на Египет са начело на страната от 11 февруари, когато беше огласено, че Хосни Мубарак (който сам произхожда от средите на военната авиация-б.р.) е подал оставка. Те разпуснаха парламента, отмениха действието на старата конституция и заявиха, че ще останат на власт до провеждането на свободни избори в рамките на половин година.