Лидерът на германската Социалдемократическа партия обяви, че ще наблегне на разоръжаването вместо на военните разходи, ако стане канцлер на Германия след парламентарните избори през септември, отхвърляйки натиска на САЩ за отделяне на повече средства за отбрана, съобщава "Ройтерс".

След заставането му начело на партията през януари Мартин Шулц поведе възраждането на популярността на социалдемократите, като целта му е да не допусне четвърти управленски мандат на консервативния канцлер Ангела Меркел.

Запитан дали членството на Германия в НАТО може да бъде предоговорено от ръководено от Социалдемократическата партия правителство след изборите, Шулц изтъкнал, че "ние сме силен и надежден партньор в НАТО".

Но той добавил: "Това, от което имаме нужда, не е възходяща спирала в областта на въоръженията, но по-скоро инициативи в областта на разоръжаването."

Германия беше подложена на натиск от администрацията на американския президент Доналд Тръмп да повиши военните разходи, за да посрещне целта на НАТО от 2 процента от брутния вътрешен продукт. Меркел по-рано увери, че Германия е ангажирана да постигне тази цел.

Обратно, коментарите на Шулц показват, че ръководено от социалдемократите правителство категорично би се противопоставило на американския натиск да харчи повече за военни нужди. Според него постигането на целта на НАТО би означавало "значителна финансова тежест за Германия".

Той се зарекъл, че всяко правителство, което той би оглавил, няма да повиши военните разходи.