Шефът на Тесла Илън Мъск обясни, че обича Китай и премиерът Ли Кецян му предлoжи зелена карта, съобщава South China Morning Post.

Китайският премиер се надява, че американският производител на автомобили "Тесла" може да помогне за продължаване на отварянето на страната и предлага постоянно жителство на Мъск, според уебсайта на правителството.

Двамата се срещнаха в Жонанхай - бившата имперска градина в Пекин, която сега е дом на централата на Комунистическата партия и правителството - два дни след като "Тесла" започна своя проект "Гигафактори 3" в Шанхай, първата производствена база извън САЩ.

"Обичам Китай и искам да идвам по-често", обясни Мъск. "Ако го направите, можем да ви издадем китайска зелена карта", отговори премиерът.

Веднъж завършен, това ще е първият автомобилен завод в Китай, който е изцяло собственост на чуждестранна компания, след като Пекин намали ограниченията си за задължителни съвместни партньорства в някои сектори миналата година.

"Надяваме се, че ще можете да укрепите и разширите пазара", коментира Ли Къцян и допълни, че "Тесла" може да бъде "участник в отварянето на Китай и да насърчава стабилни отношения между Китай и САЩ".

Мъск добави, че е впечатлен от бързината и ефективността на развитието на Китай и че е трудно да си представи, че една автомобилна фабрика може да бъде завършена и отворена за толкова кратко време. Той обясни, че ще се стреми да направи новата фабрика в Шанхай една от най-иновативните и модерни в света, докато създава продукти, които да отговарят на нуждите на китайския пазар.

В понеделник Мъск обясни, че производството на Tesla Model 3 се очаква да започне преди края на годината. Срещата му с Ли Къцян съвпадна с края на последния кръг от търговски преговори между Китай и САЩ в Пекин.