Завършилите търговски преговори между САЩ и Китай полагат основата за постигане на споразумение между двете държави в бъдеще, обяви Пекин, цитиран от сингапурския вестник "Стрейт таймс".

Въпреки че Пекин и Вашингтон не са разрешили всички различия, експертите са оптимисти, че двете страни ще успеят да постигнат споразумение в областта на търговията.

Продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай се приемат положително

Продължаващите търговски преговори между САЩ и Китай се приемат положително

Намаляващият икономически растеж в двете страни изисква споразумение

Тази сутрин Министерството на търговията на Китай излезе със съобщение, в което заявява, че двете страни са провели "обширен, задълбочен и подробен обмен" за търговията и структурни проблеми от взаимен интерес.

Тридневните преговори при закрити врата завършиха в сряда. В съобщението на ведомството се отбелязва, че разговорите "насърчиха взаимното разбирателство и положиха основа за разрешаване на притесненията на всяка от страните".

Пекин подчертава, че двете страни са постигнали съгласие да продължат да поддържат тесни контакти.

По-късно този месец се очаква китайски представител да посети Вашингтон за продължаване на търговските преговори.

Преговорите в Пекин са покрили и обсъждане на "структурни проблеми", за които американците отдавна се оплакват.

Китай и САЩ постигнаха напредък на търговските преговори

Китай и САЩ постигнаха напредък на търговските преговори

Двете страни обаче все още не са готови да сключат споразумение

По-рано Вашингтон обяви, че преговорите са проведени с намерение постигане на необходими структурни промени в Китай по отношение трансфера на технологии, защита на интелектуалната собственост, нетарифни мерки, хакерски атаки и киберкражба на търговски тайни за търговски цели, услугите и земеделието.

В допълнение е засегнат и огромният търговски дефицит, като преговорите са се фокусирали върху обещанието на Китай да закупи съществено количество селскостопански продукти и други стоки и продукти от САЩ.

Редактор на Global Times пише, че проблемът с търговския баланс е разрешен "най-гладко".