"Значителни количества" останки на бебета са открити в импровизирана крипта на мястото на бивш католически дом за неомъжени майки в Ирландия. Това съобщи официална комисия, цитирана от Агенция "Франс прес".

Откритията в град Туам в Западна Ирландия са направени по време на интензивни разкопки от Комисията за разследване на домове за майки и деца. Тя бе сформирана след първите твърдения през 2014 г., че е възможно на мястото да са погребани деца.

Комисията информира, че е шокирана от откритията.

В изявление на комисията се казва, че останките са били открити в нещо, което изглежда като импровизирана крипта, разделена на 20 камери, които са част от канализационна система.

Значителни количества човешки останки са били открити в най-малко 17 от 20-те подземни камери, които са проверени. Малък брой останки са взети са целите на анализа. Тези останки включат редица лица, чиято възраст при смъртта варира приблизително от 32 седмица на плода до 2-3 години.

Комисията допълва, че въз основа на радиовъглеродното датиране на пробите се предполага, че останките датират от времевата рамка, съвпадаща с работата на дома за майки и деца. Разследването ще продължи.

Комисията е създадена след проучване на местен историк, който установил, че 796 бебета и деца са починали в дома, управляван от ордена на сестрите Бон Секур между 1925 и 1961 г., но не е имало данни за погребенията им.