Турски прокурори разпоредиха ареста на 87 души, свързани с Истанбулския университет в разследване, насочено срещу последователи на намиращия се в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на местни медии.

Припомняме, че Анкара обвинява Гюлен, че стои зад опита за военен преврат от юли.

Телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщи, че полицията е извършила едновременни акции в 12 провинции. Те са били насочени срещу заподозрени, включително един, за когото се твърди, че лидер на малка политическа партия, както и много преподаватели от университета.

Около 36 000 души са в затвора, очаквайки съдебен процес. Над 100 000 са уволнени или отстранени от държавната администрация, армията, правосъдната система и други институции във връзка с разследването, свързано с пуча от 15 юли. При неуспешния опит за преврат бяха убити над 240 души.

Миналия месец полицията задържа десетки академици от университета "Йълдъз" в Истанбул.

Западните съюзници на Турция изразиха притеснение заради репресиите от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган, който многократно отхвърля критиките. Той е категоричен, че Анкара е решена да изкорени враговете си в страната и чужбина.

Държавната Анадолска агенция съобщава, че последните арести са насочени към академична структура на това, което Анкара нарича "Гюленистка терористична организация". Самият Гюлен, който живее в Пенсилвания, отрича участие в пуча.