Десният екстремист Андерс Бехринг Брайвик се явява в съда, за да обвини норвежката държава в нарушаване на човешките му права, като го държи в изолация почти пет години.

Припомняме, че през 2011 г. той уби в Норвегия над 90 души, голяма част от които младежи.

Влизайки в залата, където ще се провежда съдебното заседание, Брайвик отправил нацистки поздрав.

Норвежкият атентатор - чете Кант, кумир му е Чърчил

Норвежкият атентатор - чете Кант, кумир му е Чърчил

Отговорен за касапницата е 32-годишният норвежец Андерс Брейвик

37-годишният мъж съди държавата за нарушаване на две клаузи от Европейската конвенция за правата на човека. Едната забранява „нечовешко или унизително отношение или наказание”, а другата гарантира правата на зачитане на „личния или семейния живот” и „кореспонденция”, съобщава Агенция „Франс прес”.

От съображения за сигурност 4-дневното съдебно производство ще се провежда зад високи сиви стени във физкултурния салон на затвора Скиен, където убиецът излежава присъдата си. Затворът се намира на около 130 км югозападно от Осло.

През първия ден адвокатите на двете страни ще представят аргументите си. В сряда сутринта Брайвик ще свидетелства в продължение на 3 часа.

След убийствата, той е държан отделно от останалите затворници и контактите му с външния свят били строго контролирани.

Пощата му била цензурирана от затворническите власти, за да го предпазят от създаване на „екстремистка мрежа”, според властите. Посещенията му, които били редки, били почти изцяло с професионалисти зад стъклена преграда.