Андерс Брайвик, който изби 77 души при нападение срещу летен младежки лагер, е спечелил дело срещу норвежкото правителство за „нехуманно отношение”, съобщават световните информационни агенции.

Районният съд на Осло се произнесе в полза на Брайвик, след като масовият убиец започна дело за нарушения на правата на човека.

Десният екстремист беше осъден за тероризъм и масови убийства за взривяването на бомба през лятото на 2011 г. в правителствения район на Осло и нападението с автомат на остров Ютьоя, при което загинаха общо 77 души.

Брайвик твърди, че условията, при които живее в затвора, нарушавали Европейската конвенция за правата на човека.

"Забраната за нечовешко и унизително отношение представлява фундаментална ценност в демократичното общество. Това важи при всякакви обстоятелства - също при отношение към терористи и убийци", определя съдът. 

По време на съдебните изслушвания в затвора в Шиен в южната част на Норвегия през миналия месец масовият убиец се оплака, че затворническите власти не са му позволили да комуникира с (или да бъде посещаван от) други десни екстремисти.

Адвокатите на правителството отхвърлиха оплакванията, посочвайки, че Брайвик остава опасен затворник, който може да вдъхнови други да извършат подобни нападения.

Норвежкият съд е разпоредил и държавата да плати разноските на масовия убиец по делото