Думите и действията на Доналд Тръмп, довели до щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., за безразсъдни, но не и престъпни. Това заяви бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че думите му бяха безразсъдни, въз основа на това, което знам, все още не съм убеден, че са престъпни, поясни Пенс.

Доналд Тръмп посочи, че е получил писмо, в което се казва, че е обект на разследване за опита да се отмени поражението му на президентските избори през 2020 г. Писмото представлява най-ясният знак досега, че Тръмп, фаворитът за републиканската президентска номинация през 2024 г., може да бъде изправен пред съда във връзка с усилията му да остане на власт след загубата на избори.

Майк Пенс изрази надежда, че няма да се стигне до съд. По думите му американската общественост трябва да определи дали Тръмп е отговорен за щурма на Капитолия. Вицепрезидентът добави, че действията на Тръмп са били безразсъдни, но подчерта, че няма представа какви са били намеренията му на 06.01.2021 г.

Преди щурма на Капитолия през 2021 г. от поддръжници на Тръмп, тогавашният президент, многократно критикува Пенс за отказа му да се опита да попречи на Конгреса да удостовери победата на Байдън на изборите през 2020 г.

Пенс свидетелства за щурма на Капитолия от 6 януари

Пенс свидетелства за щурма на Капитолия от 6 януари

За първи път в съвременната история вицепрезидент е бил принуден да свидетелства срещу президента, до когото е служил