Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс свидетелства в четвъртък пред съдебните заседатели, разследващи последиците от изборите през 2020 г. и действията на тогавашния президент Доналд Тръмп, съобщава CNN, като цитира свои източници.

Свидетелските показания отбелязват важен момент в криминалното разследване и за първи път в съвременната история вицепрезидент е бил принуден да свидетелства срещу президента, до когото е служил.

Пенс беше готов да разкаже за първи път под клетва преките си разговори с Тръмп до 6 януари 2021 г. Тръмп многократно е оказвал безуспешен натиск да блокира резултата от изборите през 2020 г., включително сутринта на 6 януари в частен телефонен разговор и Федералният съдия по-рано реши, че Пенс може да бъде принуден да разкаже разговорите, които двамата мъже са имали, за да се прецени дали Тръмп може да е нарушил закона.

Готов е докладът за метежа от 6 януари

Готов е докладът за метежа от 6 януари

Оценка за ролята на Доналд Тръмп в безредиците

Срещата на Пенс със следователите идва, докато той проучва възможно предизвикателство срещу Тръмп за републиканската президентска номинация през 2024 г., като показанията му вероятно ще предизвикат силна негативна реакция от бившия му шеф.

Като част от политическите си изяви и скорошно турне с книги, Пенс често говори за отказ да изпълни заповедите на Тръмп на 6 януари и вместо това да следва конституцията. Но той избягваше да говори под клетва като част от разследването.

Голямото жури във Вашингтон, окръг Колумбия, чието производство е тайно, се събра малко преди 9 сутринта местно време в четвъртък. Това съвпадна с повишаване на сигурността в сградата на съда.

Тръмп обвини Пенс за щурма на Капитолия

Тръмп обвини Пенс за щурма на Капитолия

След като Пенс отправи обвинения

Специалният прокурор Джак Смит, разследващ усилията на Тръмп да блокира изборния резултат, отдавна иска да разпита Пенс под клетва предвид близостта му с Тръмп в Белия дом.

И Пенс, и Тръмп отидоха в съда, за да отложат безпрецедентната му призовка. Но първоинстанционните и апелативните съдии наредиха на Пенс да свидетелства за преките си разговори с тогавашния президент - решения, които бяха в съответствие с няколко други съдилища за загуби, раздадени на Тръмп, докато той се опитваше да блокира висши служители от неговата администрация да свидетелстват.

Последното решение - от Апелативния съд на окръг Колумбия, който отказа да окаже спешна помощ на Тръмп - дойде в сряда вечерта.