Време е Русия да изпълни задълженията си по унищожаване на запасите от химически оръжия в Сирия, в съответствие със споразумението от 2013 г. Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, цитиран от Би Би Си.

Във Вашингтон се анализират всички възможни варианти за реакция на атаката с отровен газ в провинция Идлиб, за която е отговорен режимът на Башар Асад, посочи Пенс.

Вчера САЩ, Великобритания и Франция внесоха в Съвета за сигурност на ООН проект на резолюция, осъждаща употребата на химическо оръжие в провинция Идлиб.

100 души убити с отровен газ в Сирия
Обновена

100 души убити с отровен газ в Сирия

Около 500 са ранени

Москва определи предложения текст като "категорично неприемлив".

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли предупреди, че Вашингтон има готовност да предприеме самостоятелни мерки по отношение на Сирия, ако възможността за адекватна реакция на ООН бъде блокирана. Досега Русия налагаше вето в Съвета за сигурност на всяка резолюция, осъждаща режима на Асад.

САЩ заплашиха с едностранни действия срещу Сирия, ако ООН не реагира

САЩ заплашиха с едностранни действия срещу Сирия, ако ООН не реагира

Истината е, че Асад, Русия и Иран нямат интерес от мир

"Още колко деца трябва да умрат, за да прояви най-после Русия загриженост?" - попита Хейли.

Кремъл отрича вината на Асад за атаките с отровен газ срещу цивилното население. Според правозащитници нападението в Идлиб е извършено именно от армията на Асад или от руските му съюзници.