Ако ООН не реагира за Сирия, ние ще го направим.

100 души убити с отровен газ в Сирия
Обновена

100 души убити с отровен газ в Сирия

Около 500 са ранени

Това предупреди посланикът на САЩ в световната организация Ники Хейли по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с химическата атака в Сирия вчера, съобщава СиЕнЕн.

Ердоган нападна "убиеца" Асад

Ердоган нападна "убиеца" Асад

Повече от 100 души са загинали при химическата атака

Вчера сирийската опозиция обяви, че лоялни на Асад сили са използвали химически агент при атака със самолети в град в северозападната провинция Идлиб. При атаката са убити около 100 души, а 200 са пострадали. Обаче Москва и Дамаск твърдят, че е поразен склад с химикали, управляван от джихадистите. Западните държави вярват, че силите на сирийския лидер Башар Асад са виновни за нападението. Западът подготви проекторезолюция, призоваваща за пълно разследване на атаката. Русия предупреди, че ще блокира искането, тъй като се базира на фалшива информация.

Хейли решително осъди Русия и сирийското правителство, намеквайки, че САЩ са готови да предприемат едностранни военни действия за разрешаване на гражданската война.

Снимка 287158

Източник: ЕПА

Когато ООН постоянно не успява да изпълни дълга си да действа колективно, има моменти в живота на държавите, когато ние сме принуди да действаме сами, каза тя и добави, че ако ООН не предприеме действия, "ние може".

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическите атаки в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическите атаки в Сирия

Бунтовниците обещали да си отмъстят

Колко деца още трябва да загинат преди Русия да прояви загриженост, попита тя, показвайки снимки с жертви.

По думите на американския посланик Асад няма да спре атаките с химически оръжия, ако Русия не оттегли подкрепата си за Дамаск.

ЕС дава €1 млрд. на Сирия, Ливан и Йордания

ЕС дава €1 млрд. на Сирия, Ливан и Йордания

ООН предупреди, че военните престъпления в Сирия продължават

"Истината е, че Асад, Русия и Иран нямат интерес от мир", подчерта Хейли.

От своя страна заместник-посланикът на Русия в ООН заяви пред съвета, че такива атаки са провокирани от заплахата на бившия президент Барак Обама, че ще предприеме военни действия, ако "червената линия" бъде пресечена с използването на химически оръжия в Сирия.

Снимка 287157

Източник: ЕПА

"Това решение служи като отправна точка за бъдещи провокации от терористите и екстремистките структури с използване на химически оръжия. Те се опитват да дискредитират правителството в Дамаск и да създадат претекст за използване на военна сила срещу суверенна държава", подчерта Владимир Сафронков.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп нарече сирийската атака "ужасяваща" и "отвратителна".

Милиардерът нарече атаката "ужасно оскърбление срещу човечеството".

Запитан по време на среща с йорданския крал Абдулла в Овалния кабинет дали подготвя нова политика за Сирия, Тръмп отговори лаконично: "Ще видите".