Подозрителната химическа атака в контролиран от опозицията град в Сирия, при която загинаха повече от 100 души е показател за продължаващите военни престъпления в арабската държава. Това заяви шефът на ООН Антонио Гутериш, цитиран от световни агенции.

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическите атаки в Сирия

Съветът за сигурност на ООН се събира заради химическите атаки в Сирия

Бунтовниците обещали да си отмъстят

"За съжаление ужасяващите събития от вчера показват, че продължават военните престъпления в Сирия, често се нарушава и международното хуманитарно право", каза той в Брюксел, където е на международна донорска конференция за Сирия.

Гутериш изтъкна, че ООН иска да се открият отговорните за подобни престъпления и той изрази увереност, че Съветът за сигурност на ООН ще изпълни задълженията си.

В Сирия удариха арсенал на опозицията

В Сирия удариха арсенал на опозицията

В ООН внесоха резолюция

Шефът на ЕС за външната политика Федерика Могерини съобщи на конференцията, че съюзът обещава да даде 560 милиона евро хуманитарна помощ на Сирия, Ливан и Йордания през 2017 г., като плановете са да бъде отпусната същата сума и през 2018 г.

В същото време папа Франциск определи атаката в Сирия като "неприемливо клане".

Френският президент Франсоа Оланд призова международната общност да отговори на извършените в Сирия "военни престъпления".

Режимът на Асад е "отговорен" за клането в Сирия, подчерта от своя страна председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Според сирийската опозиция американските послания насърчават Асад да извършва повече престъпления.

12 деца убити при химическата атака в Сирия

12 деца убити при химическата атака в Сирия

При нападението е използван отровен газ

Вчера Русия изрази позицията си, че инцидентът е станал след въздушен удар на сирийските ВВС срещу "терористичен склад" с "отровни агенти".

"Арсеналът от химически оръжия" е бил за джихадистите в Ирак, поясни руското военно ведомство, допълвайки, че информацията е "напълно надеждна и обективна".

100 души убити с отровен газ в Сирия
Обновена

100 души убити с отровен газ в Сирия

Около 500 са ранени

САЩ, Франция и Великобритания подготвиха проекторезолюция с искане за пълно разследване на случая. Днес Съветът за сигурност на ООН ще обсъди проекта за резолюция.

Най-малко 100 цивилни, включително повече от 10 деца, загинаха при атака в град Кан Шейхун в провинция Идлиб.

По-рано британският външен министър Борис Джонсън заяви, че всички доказателства сочат, че Асад е виновен за нападението.

Междувременно Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщава, цитиран от Ройтерс, че бойни самолети са извършили пет въздушни удара днес в северозападната част на Сирия.