Над четири месеца след парламентарните избори в Ирландия, ирландските депутати избраха днес лидера на центристката партия "Фина фойл" - Майкъл Мартин, за нов премиер на страната, съобщават световните осведомителни агенции.

Депутатите заседаваха заради епидемията от новия коронавирус не в парламента, а в конгресен център в Дъблин, за да могат да спазят правилата за социална дистанция. На специалното заседание Мартин беше подкрепен от 93-ма депутати, докато 63-ма гласуваха против него.

В Ирландия договориха трипартийна коалиция

В Ирландия договориха трипартийна коалиция

Лидерите на "Фина гейл", "Фина фойл" и Зелената партия сключиха споразумение

Сега Мартин ще отиде в президентството, за да бъде официално номиниран от държавния глава - Майкъл Хигинс.

Мартин ще управлява безпрецедентна трипартийна коалиция, съставена от неговата партия "Фина фойл", от нейния традиционен противник "Фина гейл" и от Зелените. "Зелените" за втори път ще участват в управлението на Ирландия.

До трипартийното коалиционно споразумение се стигна след няколко месеца на преговори след изборите. Вчера членовете на трите партии трябваше да го одобрят и те го подкрепиха.

Съгласно споразумението ще има ротация на премиерския пост. Мартин ще ръководи кабинета до декември 2022 г. После той ще отстъпи поста на Лео Варадкар, който досега беше премиер и е лидер на "Фина гейл".

Националистическата „Шин фейн” предизвика революция в Ирландия

Националистическата „Шин фейн” предизвика революция в Ирландия

Това е исторически резултат, който разтърсва политическата система на страната