Лявата националистическа партия "Шин фейн" ще се опита да формира правителство в Ирландия, след като очевидно печели най-много места на проведените в събота парламентарни избори, съобщават британски медии.

Това е исторически резултат, който разтърсва политическата система на страната.

Партийният лидер Мери-Лу Макдоналд обяви пред поддръжници, че е настъпила "революция" и че ще се опита да формира коалиционно правителство с други партии.

Паритет между 3 партии след вота в Ейре

Паритет между 3 партии след вота в Ейре

Очакваше се оспорвана битка

"Това повече не е двупартийна система", предупреди тя.

"Шин фейн", свързана с ИРА в миналото", спечели почти ¼ от местата. Тя изпреварва "Фина гейл" и "Фиана фойл" - двете центристки партии, които управляват Ирландия от век.

Като причини за "наказателния" вот се посочват вълната от недоволство заради бездомниците, скокът на наемите и проблемите в здравеопазването.

Макдоналд съобщи, че е разговаряла със Зелените и малките леви партии за формиране на коалиция без "Фина гейл" и "Фиана фойл", което обаче е малко вероятен сценарий. Тя иначе не изключи коалиционна сделка с "Фина гейл" или "Фиана фойл".

Ейре провежда парламентарни избори

Ейре провежда парламентарни избори

Премиерът Варадкар търси преизбиране

Парламентарните сметки могат да изключат "Шин фейн" от властта. На изборите "Фина гейл" или "Фиана фойл" имаха повече кандидати и се очаква да спечелят повече места взети заедно от "Шин фейн" в 160-местната долна камара на ирландския парламент. Политическа безизходица може да доведе до нови избори.

По време на предизборната кампания Лео Варадкар, премиер и лидер на "Фина гейл", и Майкъл Мартин, лидер на "Фиана фойл", изключиха коалиция с "Шин фейн", като се позоваха на етични и политически причини.

Според неокончателните резултати "Шин Фейн" е подкрепена от 24,5% (към момента 29 места), "Фиана фойл" от 22,2 на сто (12 места), "Фина гейл" от 20,9% (12 места) и Зелените от 7,4 на сто (4 места). Останалите вземат под 5%.

Това е изключителен резултат за "Шин фейн". Подобрява представянето си от 13,8 на сто на изборите през 2016 г. "Шин фейн" за първи път от основаването си през 1922 г. печели избори. "Фина гейл" пък за първи път е на трето място.

62,9% от избирателите са участвали на изборите.