Майки на жертвите от кризата със заложниците в училището в Беслан поискаха руската прокуратура да разследва премиера Владимир Путин.

Те настояват да се установи каква е била ролята му в управлението на кризата, която преди 4 години отне живота на над 300 души.

Призивът бе отправен след съботното интервю на Путин за френския вестник "Монд". В него бившият президент и настоящ премиер обяви, че не е имало друга възможност за разрешаването на кризата със заложниците в Беслан, освен прибягването до специална операция, пише news.ru. 

"Трябваше да предотвратим опитите за дестабилизиране на Русия. Всяка страна, която прави отстъпки на терористите, понася в крайна сметка по-големи загуби, отколкото тези, понесени по време на специалните операции. Това разрушава държавата и прави броят на жертвите още по-голям", казld Путин пред в. "Монд".

Майките на жертвите от Кавказ, обединени в Асоциацията "Гласът на Беслан", обвиниха Путин, че се е отказал да преговаря с похитителите и е хвърлил армията срещу училището.

Те заявиха още, че ще внесат в руската прокуратура искането си за разследване на действията на настоящия премиер на федерацията.

"Ще пратим в съда, заедно с нашето искане, и текстът на интервюто на Путин за в. "Монд", което доказва, че именно той е ръководил операцията в Беслан", заявява Ела Касаева, председател на Асоциацията "Гласът на Беслан".