Македонец оскърбил избирателите, а след това нападнал полицаи в избирателна секция в Скопие на референдум за преименуване на страната по договора с Гърция за членство в НАТО и ЕС. Регистрирани са още шест инцидента, съобщиха от Министерството на вътрешните работи на републиката.

"В избирателна секция в училище "Лазо Ангеловски" в Скопие 22-годишен гражданин наруши обществения ред - обиди гражданите и нападна полицаи. Той беше задържан и отведен в отделението на полицията на летището", заяви Тони Ангеловски, говорител на Министерството на вътрешните работи на Република Македония.

Другите шест инцидента, регистрирани до сега, са в Колония, Гостивар, Струга, и Щип. Те са задържани при незаконно снимане на бюлетината за гласуване. В градовете Кочани и гостиван са регистрирани случаи на обида на избирателите.

По информация на Държавната избирателна комисия до 15:00 часа в референдума са участвали 22,56% от гласоподавателите.

По данни на държавна избирателна комисия, 11 907 местни и 493 чуждестранни наблюдатели са акредитирани за наблюдение на днешния референдум.

1 806 336 граждани на Македония имат право на глас в утрешния референдум относно споразумението с Гърция за новото име "Северна Македония, пише македонският вестник Нова Македония.

Първите данни се очакват вечерта в неделя. Официални данни ще бъдат предоставени до 24 часа след края на допитването, а окончателните - в 15-дневен срок.