22-годишен мъж почина след разпит в полицията в индийската част на Кашмир, предаде АП.

Починалият Захур Кан бил арестуван в неделя вечерта в селото си, намиращо се близо до град Бандипор, на 65 км северно от Шринагар, главният град на индийски Кашмир.

По думите на местния полицейски началник Виплав Кумар Кан издъхнал в тази сутрин.

Близките на Кан, които получили тялото му, за да го погребат, заявили, че той е бил измъчван до смърт и в знак на протест цялото село обяви днес неработен ден.

По думите на сродниците на Кан той бил задържан преди девет дни.

Източник от полицията потвърди само, че Кан е бил разпитван по подозрение, че е свързан с кашмирски бунтовници.

От друга страна обаче началникът Виплав Кумар отрече да е имало разпити и подчерта, че Кан се разболял в неделя през нощта, а на другия ден починал.
 Той уточнил и че вече е започнало международно разследване.

Припомняме, че след като през 1947 г. Британска Индия получи независимост и се раздели по религиозен принцип на Индия (индуисти) и Пакистан (мюсюлмани), двете страни воюваха от 1947 - 1949 за спорната територия Кашмир.

В момента всяка от двете страни контролира отделни части от Кашмир, претендирайки, че територията изцяло им принадлежи.

Наблюдатели коментират, че Индия и Пакистан не са напреднали много в спора около територията на хималайския регион, въпреки че между двете страни в региона този април за първи път от 1947 г. мина автобус по линията Шринагар-Музафарабад - съответно столиците на индийската и пакистанската част на разделения Кашмир.