Огромен брой училища са затворени в окръг Юба, щата Калифорния, след като мъж отправи заплаха за извършване на убийства, „вдъхновени"  от кървавата трагедия в Технически университет в щата Вирджиния, когато 23-годишният студент Чхо Сюн-ху уби 32-ма души.

Полицейски екипи наблюдават училищата в Юба и намиращият се на 40 км. северно от столицата Сакраменто град Мерисвил, след като Джефри Томас Керни е заявил, че смята да извърши масови убийства.

Според властите Керни се е изповядал в местната църква, че притежава автомат АК-47, саморъчно направени взривове и отрова, с които смята да осъществи намеренията си, предаде Ройтерс.

Потърсихме съдействието на властите и сега около 12 000 ученици са по домовете си заради заплахите, каза Нансу Ааберт, председател на местната училищна асоциация.

Това не е конкретна заплаха към определено училище, а сигнал за риск към всички учебни заведения. Дори заплахата да се окаже фалшива тревога, по-добре е да не поставяме децата в риск, допълни тя.

Керни е с богато криминално минало.

В момента много училища в САЩ са поставени в аналогична ситуация .

Властите коментират, че техният брой ще се увеличава следствие на трагедията във Вирджиния, която ще провокира множество заплахи от страна на възползващи се от ситуацията лица.